Novosti

WTR 1000 2021 je MJB dodelio zlatnu oznaku kao jednoj od najboljih IP kancelarija u Srbiji

MJB je kontinuirano prepoznata kao jedna od najboljih IP kancelarija u Srbiji. WTR 1000 2021 je MJB u 2021 dodelio zlatnu oznaku opisućuju ih kao efikasne, fleksibilne, usmerene ka pronalaženju najboljeg rešenja i uvek upućene u najnovije pravne trendove, ne samo u Evropi, već i globalno. Dejan Bogdanović i Mara Janković su prepoznati kao vođe celog tima koji postavlja visoke standarde u pogledu kvaliteta i vrste usluga koje pružaju.

MJB imenovan za predstavnika Booking.com prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti

Kompanija Booking.com je imenovala Mikijelj Janković & Bogdanović za svoje predstavnike u Republici Srbiji u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je obaveštenje o ovom imenovanju objavio na svojoj internet stranici poverenik.rs. Za više informacija nam se možete obratiti na office@mjb.rs.

Usvojena žalba Savetu za štampu koju su advokati MJB podneli u ime Zorana Kesića i Ivana Ivanovića

Advokati MJB podneli su u ime voditelja Ivana Ivanovića i Zorana Kesića žalbu Savetu za štampu zbog kršenja Kodeksa novinara Srbije od strane Nezavisnih dnevnih novina Srpski telegraf i portala republika.rs. Žalba se odnosi na tekstove objavljene u navedenim medijima, u kojima je pevač Aleksandar Vuksanović, poznatiji kao Aca Lukas "zapretio" da će "ubiti" Ivana Ivanovića i Zorana Kesića, ukoliko mu "majka umre" jer su "pozivali ljude da izađu na ulice i ne poštuju mere izolacije". U žalbi se ističe da je "pretnja" pevača zasnova na "netačnoj informaciji" koju novinari nisu proveravali. Takođe se navodi da drugi tekst istog medija osim ove izjave Ace Lukasa, sadrži i veliki broj izjava koje se mogu okarakterisati kao govor mržnje i podsticanje nasilja prema Kesiću i Ivanoviću.

Oznake geografskog porekla – značajan pomak u međunarodnoj zaštiti

Uskoro će biti moguća jedinstvena registracija oznaka geografskog porekla kod Svetske Organizacije za Intelektualnu Svojinu. Kratak prikaz Ženevskog akta Lisabonskog sporazuma o zaštiti oznaka porekla i njihove međunarodne registracije, koji je stupio na snagu 26. februara 2020. godine, možete naći u našem članku objavljenom 30.04.2020. godine u HouseMarques.

MJB na listi Legal 500 2020

MJB još jednom na vrhu liste Legal 500 u oblastima intelektualne svojine (pročitaj više), rešavanja sporova (pročitaj više) i radnog prava (pročitaj više).

„Prvi izbor za žigovne predmete u Srbiji“ je opšte mišljenje o uglednoj firmi MJB – WTR1000 2020

„Prvi izbor za žigovne predmete u Srbiji“ je opšte mišljenje o uglednoj firmi MJB. Sa sedištem u Beogradu, ali aktivna širom regiona Balkana, kroz pažljivo odabranu i kultiviranu mrežu saradnika, ova firma spretno upravlja velikim IP portfeljem i stručno vodi sudske sporove i predmete koji se tiču sprovođenja prava prestižnih kompanija, uključujući i jedan od najpoznatijih brendova švajcarskih satova.

Novi zakon o žigovima u Srbiji

Dugo očekivani Zakon o žigovima u Srbiji (nadalje Zakon) je stupio na snagu 1. februara 2020. i uveo je sistem opozicije, koji zamenjuje tradicionalni sistem potpunog ispitivanja prijave. Ipak, Zavod je zadržao ispitivanje prijave po apsolutnim i relativnim osnovama pre objave prijave kao deo svojih nadležnosti. Ostale važne promene uključuju: Ukinuto je pravo na žalbu, […]

Katarina Čavor se pridružila MJB timu

MJB advokati su dobili novog člana tima, Katarinu Čavor, patentnog zastupnika sa prethodnim radnim iskustvom u Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije i Evropskom zavodu za intelektualnu svojinu (EUIPO).

Katarina Radović učesnica panela “Autor i pravo”

Katarina Radović, partner u našoj kancelariji, bila je jedna od učesnika panela održanog na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu pod nazivom “Autor i pravo”. Panel je bio organizovan u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta Union i namenjen prvenstveno predavačima sa Univerziteta umetnosti u Beogradu (Fakultet dramskih umetnosti, Fakultet likovnih umetnosti, Fakultet muzičkih umetnosti i Fakultet primenjenih umetnosti).

Uspesi naših pripravnica

MJB sa zadovoljstvom obaveštava da je naš advokatski pripravnik Marina Ješić , nedavno odbranila master rad iz medjunarodnog investicionog prava na temu “Pravni režim perioda hlađenja u međunarodnim investicionim arbitražama” na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dok je advokatski pripravnik Ivana Vukčević , nedavno imenovana za saradnika u nastavi na predmetu međunarodno javno pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta Union za akademsku godinu 2019/2020.

MJB, Dejan Bogdanović, Vladimir Djerić i Mara Janković na listi Chambers & Partners Europe 2019

Chambers & Partners Europe 2019 uvrstio je MJB u Grupu 1 advokatskih kancelarija za zaštitu intelektualne svojine u Srbiji. Dejan Bogdanović i Mara Jankovic su svrstani u red vodećih advokata u ovoj oblasti Pročitaj više. MJB je takođe rangiran i u Grupi 2 u oblasti rešavanja sporova, a Vladimir Djerić je i ove godine svrstan među vodeće advokate […]

Vladimir Djeric koautor članka o Ustavnom sudu Srbije

U izdanju Hague Journal on the Rule of Law iz aprila 2018 je objavljen članak o Ustavnom sudu Srbije čiji su autori Vladimir Djerić, partner u našoj kancelariji, i Tatjana Papić, profesor na Pravnom fakultetu Union univerziteta, videti članak “On the Margins of Consolidation: The Constitutional Court of Serbia”, Hague Journal on the Rule of Law, vol. […]